Het SiGa-Lab is het Simulation & Game-Based Training & Assessment Lab van NHL Hogeschool. Het SiGa-Lab biedt trainingen en assessment, verricht toegepast onderzoek en biedt faciliteiten op het gebied van simulator-leren en serious gaming.

Het SiGa-Lab biedt een scala aan simulaties en serious games, die opleidingen, bedrijven en (onderwijs)instellingen kunnen inzetten voor het ontwikkelen en beoordelen van (inter)persoonlijke vaardigheden van studenten en medewerkers. 

Daarnaast verrichten we toegepast onderzoek op het gebied van simulator-leren en serious gaming. Dit doen we in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en TU Delft. Ons onderzoek richt zich op de effectiviteit van simulaties en serious games als onderwijsinstrument en de validiteit van simulaties en serious games als assessmentinstrument.

Moderne lab-faciliteiten

We beschikken over een eigen workshop- en onderzoeksruimte binnen de NHL, die we flexibel kunnen inrichten, afhankelijk van simulaties of games die we spelen of onderzoeken. Ons SiGa-Lab beschikt over moderne multimedia-faciliteiten, waaronder prowise boards, game-computers, beamers, (touch)screens, tablets, licht- en audio-installatie en een video-gedragsobservatiesysteem.

Ons game-aanbod

Het SiGA Lab biedt een gevarieerd aantal games aan. Hieronder een overzicht van ons aanbod.

 • Capture
  De animated role play game Capture is goed toepasbaar als training/workshop aan accountmanagers om de verkoopvaardigheden te verbeteren. De workshop duurt 2 uur en er kunnen maximaal 20 personen meedoen. 
 • Integrety
  In de animated role play game Integrety wordt het ethisch handelen en integriteit behandeld. De workshop duurt 2 uur.
 • O-Fidelity
  In de online simulation game O-Fidelity gaan deelnemers aan de slag met projectmanagement en organisatieverandering. De cursus duurt 2 à 3 weken. 
 • Play Your Strengths
  In de Lego Serious Play Game Play Your Strengths gaan deelnemers aan de slag met zelfsturing en krijgen ze inzicht in hun eigen talenten. De workshop duurt 2 uur. 
 • Esch-Cape
  Samenwerking en teamontwikkeling staan centraal tijdens de strijd in deze bijzondere escape room game Esch-Cape. Deelnemers gaan in verschillende ronden de strijd met elkaar aan om zo snel mogelijk de escape room te verlaten. Deze game is te gebruiken als incompany event.
 • Team Up
  In de Multiplayer adventure game Team Up staan samenwerking en teamontwikkeling centraal. Deze training/workshop duurt twee uur en is geschikt voor maximaal 8 personen per workshop.
 • ARRA
  ARRA is een Multiplayer adventure game en leent zich goed voor het versterken van de samenwerking en teamontwikkeling. Met 8 personen gaan deelnemers de strijd met elkaar aan. 
 • Artemis
  Artemis is een leiderschaps- en samenwerkings simulatie game waarin de deelnemers werken aan competenties als leiderschap en samenwerking. Maximaal 6 deelnemers per workshop.
 • Quinn Leiderschapsstijlen Simulator
  Zijn er geboren leiders of kan iedereen leiding geven? De Quinn Leiderschapsstijlen Simulator geeft deelnemers inzicht in hun wijze van leiding geven. 
 • Disc Communicatiestijlen simulator
  Hoe communiceer jij met collega's? Deze vraag staat centraal tijdens deze video role play simulatie.
 • Keep Talking
  In de communicatie en samenwerkingsgame Keep Talking staan communicatie en redenatie centraal.
 • ETU Communicatie Simulator
  Hoe maak je een beslissing en hoe communiceer je dat met collega's? In de video role play simulatie game ETU Communicatie Simulator krijgen deelnemers inzicht in hun wijze van communiceren.

Samenwerking met bedrijven en instellingen

We werken binnen NHL Hogeschool volop samen met bedrijven en instellingen, die onze simulaties en serious games in de praktijk gebruiken. Bedrijven en instellingen kunnen onder voorwaarden gebruik maken van onze SiGa-Lab-faciliteiten. Voor informatie kunt u contact opnemen met de beheerder: m.renema@nhl.nl.

Meer informatie

Benieuwd naar ons aanbod? Op onze website Sims & Games voor bedrijven en instellingen vindt u meer informatie. Of neem contact met ons op om te overleggen hoe we u kunnen ondersteunen bij personeelsontwikkeling en beoordeling, door te mailen naar: info@sigalab.nl of te bellen met 058-2511528.

Ook voor studenten hebben we een uitgebreid aanbod. Kijk voor onze trainingen en workshops met open inschrijving op Sims & Games voor studenten. Of neem contact met ons op om te overleggen over onderzoeks- en stagemogelijkheden bij het SiGa-Lab.