Kan een serious game helpen bij het verminderen van sociale angstklachten bij mensen met een psychotische stoornis of een stoornis in het autisme spectrum (ASS)? Het lectoraat Zorg & Innovatie in de Psychiatrie doet onderzoek naar het spel Bias Blaster, dat bedoeld is om denkpatronen te doorbreken. 

Bias Blaster is een variant op het populaire internetspel Bubble Shooter, waarbij een speler drie ballen van dezelfde kleur achter elkaar weg moet schieten. In het spel zijn behandeloefeningen van de therapie Cognitive Bias Modification geïntegreerd, waardoor de spelers anders leren omgaan met situaties. 

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een psychotische kwetsbaarheid vaker geneigd zijn om situaties negatief te beoordelen dan gezonde mensen. Deze kwetsbaarheid speelt vaak ook bij mensen met ASS-problematiek. Dit wordt ook wel een negatieve bias genoemd. Het spel is erop gericht om deze bias af te zwakken. De speler krijgt meer dan honderd vragen die betrekking hebben op het dagelijks leven. Alleen het goede antwoord vormt de sleutel om door te kunnen gaan met het spel. Spelers worden dus als het ware gedwongen tot het geven van het positieve antwoord.

Psychose en autisme

Studenten van de NHL ontwikkelden het spel samen met GGZ Friesland, GGZ Drenthe, Lentis, het UMCG en het gamebedrijf Wildsea. In eerste instantie was dat voor jongeren met een eerste psychose en sociale angstklachten. Sinds april 2016 wordt de game ook aan mensen met een aan autisme verwante stoornis en sociale angstklachten aangeboden. Het onderzoek loopt tot juni 2017.