Zonnestroom & Vervoer

De wereldbevolking is sinds de jaren vijftig meer dan verdubbeld. En allemaal gebruiken we energie. Hoe moet dat verder, als de economie blijft groeien en energiebronnen uitputten? Duidelijk is dat we onze energievoorziening duurzaam moeten maken.

Zonnestroom en andere duurzame energievoorzieningen hebben de toekomst, ook op het gebied van mobiliteit. Hoe krijg je zonnestroom laagdrempelig en breed toepasbaar? Het lectoraat Zonnestroom & Vervoer draagt bij aan een duurzame energievoorziening en schone mobiliteit door het aanbieden van praktijkgericht onderzoek en onderwijs.

Het lectoraat richt zich op zonneceltechnologie in gebouwen en vervoermiddelen als zonneboten. Ook het gedrag van gebruikers wordt bestudeerd, want daarmee zijn de belemmeringen bij het gebruiken van zonne-energie bekend.

Solarboat racingteam

Een derde focuspunt is duurzaamheid nog meer tussen de oren van de eigen NHL-techniekstudenten te krijgen. Een manier hiervoor is studenten mee te laten doen aan wedstrijden zoals zonnebootraces. Al sinds 2006 heeft de NHL haar eigen Solarboat racingteam, waarin kennis, toepassing en motivatie samenkomen.