Windenergie

Fossiele brandstoffen zijn belastend voor het milieu. En wat als de voorraad op raakt? Hebben we een probleem als de levering bij politieke instabiliteit stokt? Wat zou het mooi zijn als we kunnen vertrouwen op duurzame energiebronnen als windenergie.

Windenergie, een van de schoonste en meest kansrijke vormen van duurzame energie, heeft sinds de oliecrisis in 1972 al een duizelingwekkende groei doorgemaakt. Het noorden speelt een belangrijke rol in verdere ontwikkeling. In dit vlakke land is immers wind genoeg. Bovendien worden de komende jaren veel windparken gebouwd. De expertises voor windenergie liggen in de vakgebieden Werktuigbouwkunde, Informatica en Elektrotechniek.

Vergroten van het maatschappelijk draagvlak

De NHL draagt samen met andere instellingen in het noorden bij aan de verdere ontwikkeling van windenergie door specialisten op te leiden. Het lectoraat Windenergie richt zich daarnaast op onderzoek naar verdere verlaging van de kosten en vergroten van het maatschappelijk draagvlak.

Samen met het lectoraat Computer Vison is het lectoraat Windenergie betrokken bij onderzoek naar (geautomatiseerde) inspectie van windturbines met behulp van drones. Een ander speerpunt in het onderzoek zijn kleine windturbines. Samen met universiteiten in binnen- en buitenland ontwikkelt en test het lectoraat in wedstrijdverband kleine windturbines.